Weliswaar voor kinderen, maar niet kinderachtig en van hoog artistiek niveau. Eigenlijk is er geen betere middagbesteding te bedenken.

Aan het einde van Kokers barst de energie los: met kleine bewegingen en uitnodigende gebaren krijgen de dansers in Kokers de kinderen mee in het dansspel. In eerste instantie overheerst de verlegenheid, maar als snel zijn de kinderen niet te stoppen. De koker-bewegingen en plezier vliegen je bijna letterlijk om de oren. En dan rijst de vraagt: hebben de dansers de kinderen geïnspireerd of inspireren de kinderen de dansers?

Want hoe spelen peuters eigenlijk? Van de hak op de tak, waarbij gaandeweg een nieuw element en emotie in hun eigen (fantasie) wereld erbij komt. Kokers is geen vooropgezet verhaaltje, maar een serie van losse scènes waarbij de tientallen kartonnen kokers een rode draad vormen. De ene keer bouw je een boom, dan rol je ze door een grotere koker heen of klem je een enorme koker tussen jou en je vriendje in om gekke dingen te doen.

De twee dansers, Niels Weijer en Bryan Atmopawiro, zijn net twee kinderen die eerst een beetje verlegen tegenover elkaar staan, maar langzaamaan gaan ze met elkaar allerlei fantasierijke spelletjes bedenken met de kokers, waarbij het zelfs tot een kleine confrontatie komt. De ene danser rolt met zijn kokers de bouwwerken van de andere om. Dit tot grote hilariteit van de kinderen, maar alles komt natuurlijk goed.

Na Kleur en Ondersteboven is Kokers de derde peuterproductie van Dadodans, deze keer in coproductie met Dansmakers. De choreografe Gaia Gonnelli laat door dans een voor peuters herkenbare wereld zien, waar ontdekken en spelen centraal staan. Daarbij laat zij de dansers de bewegingen ingetogen en speels houden (verwacht geen enorme pirouettes en sprongen), waardoor het niet overweldigend is. Om zoiets te bewerkstelligen is de techniek en de mimiek van de dansers van groot belang en die is uitstekend. De muziek van Wiebe Gotink ondersteunt de sfeer met doeltreffende geluideffecten, om de speelsheid of juist de energie van de dansers te benadrukken.

Kokers is een geslaagde productie die zeker bij de doelgroep van 3 3+, maar ook bij de ouders in de smaak zal vallen. Niet alleen door de grote interactie aan het einde van de voorstelling, maar ook omdat deze voorstelling weliswaar voor kinderen is, maar niet kinderachtig en van hoog artistiek niveau. Eigenlijk is er geen betere middagbesteding te bedenken.

Marleen Hiemstra, Dansmakers Amsterdam, 18 september 2016